Homepage Contact Archief
Nieuwsbriefarchief  
Beste heer/mevrouw,

Blijf via deze nieuwsbrief goed op de hoogte van de ontwikkelingen in het beroepsonderwijs voor volwassenen.

Met vriendelijke groet,
Firda voor Volwassenen
In deze uitgave:

Open Bedrijvendag SWF
Veiligheidstrainingen voor visserijofficieren Urk
Keihard werken aan je toekomst in de onderwijsroute
Banenmarkt Fryslân Werkt
mbo-certificaat ''Basisvaardigheden metaal''
Werkvoucher energietransitie ter waarde van € 5.000 euro
Subsidie beschikbaar gesteld vanuit Regio Deal Zuidoost Friesland
Maatwerk cursussen voor bedrijven
Samen sterker in Palliatieve Zorg
Maak kennis met de volgende opleidingen en cursussen
Open Bedrijvendag SWF
Delen:  

Zaterdag 9 maart was Firda voor Volwassenen vertegenwoordigd bij de open bedrijven dag van Werkfestival Súdwest-FryslânHét event waar bedrijvig Súdwest haar deuren wagenwijd openzet voor het grote publiek.

Samen met o.a. Joop Werkt, Jobz-on, Gert Jan Hermus - Fotografie en fotocursussen, Aeres, Dinkla Verkeersopleidingen, Technolab SWF, Leerwerkloket, IW Leren & Werken, Hoekstra Kwaliteit in Logistiek, 3oBURO, Zuidwest Friesland On Stage hebben we onze krachten gebundeld en gingen we samen op expeditie werkgeluk.

Een mooi voorbeeld was een jongedame die met een ICT-opleiding al een aantal jaar in de IT-branche werkte, maar zich nu wil laten omscholen tot verzorgende IG. Bij Firda kreeg ze de opleidingsinformatie en tips over het vinden van een werkplek. Vervolg liep ze door naar Gert Jan Hermus voor een profielfoto voor haar cv en bij de laatste halte kon ze bij Jobz-on een cv-check doen. Het was een geslaagde dag, op naar volgend jaar. 

Veiligheidstrainingen voor visserijofficieren Urk
Delen:  

De gemeente Urk heeft een extra scholingsfonds van € 100.000,00 euro vrijgemaakt, bedoeld voor vissers wonend en werkend in de gemeente Urk die zich willen bijscholen in hun vakgebied. Deze extra impuls is cruciaal om alle vissers te kunnen blijven ondersteunen. Wethouder Middelkoop benadrukt het belang van deze steun: "Met het scholingsfonds willen we onze vissers een helpende hand bieden, zowel in economisch opzicht als voor de leefbaarheid van onze gemeenschap."

Onderstaande trainingen komen in aanmerking voor het scholingsfonds;

Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than fast rescue boats (PSCRB)
/ Advanced Fire Fighting (AFF) 
Keihard werken aan je toekomst in de onderwijsroute
Delen:  

De spanning was te snijden in de Onderwijsroute. Je zou maar met behulp van je eigengemaakte PowerPoint, jezelf moeten presenteren aan een groep toehoorders, die nieuwsgierig zijn naar jouw vorderingen in de Nederlandse taal.

Elf studenten tussen de 18 en 28 jaar stonden vorige week startklaar. Ze hebben de afgelopen 20 weken toegewerkt naar dit moment, het presenteren van hun eigen ontwikkelingen die ze individueel en samen hebben doorgemaakt. Hierbij waren docenten, werkcoöperatie begeleiders, klantmanagers van gemeenten en taalvrijwilligers aanwezig.

De Onderwijsroute is voor inburgeraars die na hun 18e verjaardag Nederland binnenkomen en niet meer kunnen deelnemen aan het middelbaar onderwijs. Binnen de onderwijsroute kan het inburgeren sneller. De studenten gaan 1,5 jaar lang de hele week naar school, in plaats van 3 jaar. De studenten krijgen les in Nederlandse taal, Nederlandse cultuur en vaardigheden die helpen bij het ontdekken van het Nederlands onderwijssysteem. Lees hier het hele artikel.

Banenmarkt Fryslân Werkt
Delen:  

Wat een dynamische dag op de banenmarkt van Fryslân Werkt in Drachten op 12 maart j.l.! Met meer dan 500 bezoekers was het een bruisende ontmoetingsplek vol mogelijkheden en kansen. Niet alleen werd er gezocht naar werk, maar er was ook een grote vraag naar om- en bijscholing, met name in de zorg, techniek, ICT en onderwijs.

Een bijzonder moment voor ons team Firda voor Volwassenen was het ontmoeten van taalambassadeur laaggeletterdheid Jeen Hofstra, waar onze collega Eline de Koning het genoegen mee had. Een inspirerende ontmoeting die ons bewust maakte van de diversiteit aan uitdagingen die mensen tegenkomen op hun pad naar werk en ontwikkeling.

mbo-certificaat ''Basisvaardigheden metaal''
Delen:  

Met trots ontvingen afgelopen periode deze groep enthousiaste medewerkers van Dewulf hun mbo-certifcaat ''Productielogistiek (K0826)''. De medewerkers, die op verschillende afdelingen werken, werden de afgelopen maanden geschoold door twee studenten van Firda. Tijdens deze cursus leerden de medewerkers onder andere het opstellen van een MRP-I schema, het werken vervolgens een productielay-out en het maken van een knelpuntanalyse. Ook lag de nadruk op bewustwording en leerden ze beter met elkaar samen te werken door het uitvoeren van praktijkopdrachten.

Ook interesse om je medewerkers te laten scholen in deze logistieke curus of een andere logistieke scholingsvraag? Neem dan contact op met opleidingsadviseur Melanie Grijpstra (06-18092703 of mgrijpstra@rocfriesepoort.nl)

Werkvoucher energietransitie ter waarde van € 5.000 euro
Delen:  

Leeuwarder energiebranche heeft een enorme behoefte aan vakmensen. Daarom biedt de gemeente een werkvoucher energietransitie ter waarde van €5.000,- per plaatsing. Dit is een unieke kans voor werkgevers om talent aan te trekken voor banen zoals energieadviseurs en monteurs van zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. Alleen beschikbaar voor werkgevers in Leeuwarden. Grijp deze kans en help de energietransitie vooruit!

Subsidie beschikbaar gesteld vanuit Regio Deal Zuidoost Friesland
Delen:  

Het was een waardevol samenzijn op 4 april in Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud. Om medewerkers en/of zij-instromers te behouden in de zorg en welzijn biedt Regio Deal Zuidoost Friesland de scholing ‘Individuele ondersteuning in de maatschappelijke zorg (C0059)’ aan. Het gesubsidieerde scholingstraject wordt gecoördineerd door Firda en KwadrantGroep en werd met trots gepresenteerd aan zorgorganisaties en samenwerkingspartners uit de regio Zuidoost Friesland. Benieuwd naar deze nieuwe subsidie en wat dit voor jouw bedrijf of voor je medewerkers kan betekenen, bekijk hier de mogelijkheden. 

Maatwerk cursussen voor bedrijven
Delen:  

We bieden verschillende scholingstrajecten aan in diverse studierichtingen. Onze cursussen kunnen vaak versneld doorlopen worden en er zijn meerdere startmomenten per jaar. We bieden ook scholing op maat aan. Naast de verplichte leerstof is er ruimte voor een bedrijfs- en branche specifieke invulling van de scholing. De scholing kan op een van onze opleidingslocaties of incompany worden verzorgd. Onze opleidingsadviseurs bespreken graag de mogelijkheden met jou. 

Samen sterker in Palliatieve Zorg
Delen:  

Onze snel vergrijzende samenleving vraagt steeds meer palliatieve zorg. Maar voor veel professionals in de zorg is dit onbekend én ingewikkeld terrein. En wie er wél ervaring mee heeft, kan vaak wel extra kennis gebruiken om doordacht te handelen. Dat vraagt om verbreden en verdiepen. Hiervoor slaan Firda voor Volwassenen, Scholing PZ en de Netwerken Palliatieve Zorg Fryslân de handen ineen. Meer lezen over deze interessante samenwerking of wil je je aanmelden? Klik hier voor meer informatie. Sluit je aan en leer hoe je de kwaliteit van leven in de laatste levensfase kunt verbeteren.

Maak kennis met de volgende opleidingen en cursussen
Delen:  
Opleidingen / cursussen Start Duur Locatie
Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV)  22 mei 2024       30 weken     Leeuwarden ZW       
Leidinggeven juni/ september 10 weken Drachten en Urk
Digitale vaardigheden basis of gevorderd mei/ juni 7 dagdelen  Drachten en Emmeloord
Ondernemend gedrag     doorlopende instroom   10 weken       Drachten
Maatwerk cursussen voor bedrijven Start Duur Locatie
Begeleider praktijkleren in overleg in overleg incompany
Conflicthantering en onderhandelen in overleg in overleg incompany 
Effectief communiceren  in overleg in overleg incompany
Feedback geven en ontvangen in overleg in overleg incompany
Persoonlijk leiderschap in overleg in overleg incompany
Professionele gesprekstechnieken voor leidinggevenden in overleg  1 dag incompany 
Timemanagement in overleg in overleg incompany
Vitaliteit in overleg in overleg incompany
Homepage Aanmelden nieuwsbrief Disclaimer