Homepage Contact Archief
Nieuwsbriefarchief  
Beste heer/mevrouw,

Blijf via deze nieuwsbrief goed op de hoogte van de ontwikkelingen in het beroepsonderwijs voor volwassenen.

Met vriendelijke groet,
Firda voor Volwassenen
In deze uitgave:

Basisscholing Palliatieve Zorg bij ongeneeslijke kanker
Fryslân een vitale innovatieve regio door het Onderwijsakkoord
Ontwikkelpaden voor groepshulp in de kinderopvang
Subsidies
Thuisbakker de basis
Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV)
Doktersassistent nu ook als werken-leren (BBL)
Bijscholing Werken met baby's
Gezamenlijke actieagenda voor Leven Lang Ontwikkelen (LLO)
Open bedrijvendag Súdwest Fryslân
Mbo-certificaat Productielogistiek medewerkers DeWulf
Maak kennis met de volgende opleidingen en cursussen
Basisscholing Palliatieve Zorg bij ongeneeslijke kanker
Delen:  

Scholing Palliatieve Zorg en Firda werken in Friesland nauw samen om de basisscholing palliatieve zorg, voor patiënten met ongeneeslijke kanker, te verzorgen voor verzorgenden en verpleegkundigen. Voor 2024 staan inmiddels alle scholingen palliatieve zorg gepland voor Friesland. Bekijk het scholingsaanbod voor jouw functie in jouw buurt en schrijf je snel in. 

Fryslân een vitale innovatieve regio door het Onderwijsakkoord
Delen:  

Vijf onderwijsinstellingen Aeres, Firda, NHL Stenden Hogeschool, Van Hall Larenstein en de Rijksuniversiteit Groningen gaan structureel samenwerken in het Onderwijsakkoord Fryslân. Met dit onderwijsakkoord positioneren de onderwijsinstellingen zich als stevige partner voor ondernemers en overheden. Het akkoord richt zich op het versterken van de brede welvaart; een krachtig en innovatief Fryslân waar het goed leven, ondernemen én leren is.

Ontwikkelpaden voor groepshulp in de kinderopvang
Delen:  

Brancheorganisaties van de kinderopvang introduceren samen met de overheid het Ontwikkelpad kinderopvang: een op maat gemaakt pad dat (potentiële) kandidaten helpt zichzelf ontwikkelen. Er komt een loopbaanroute voor kandidaten met niveau 2 (groepshulp). Zij verwerven praktische vaardigheden via scholingstegels, een initiatief van werkgevers in samenwerking met instanties zoals Firda, UWV Fryslân Werkt of een regionaal werkbedrijf. Deelnemers kunnen direct aan de slag in de kinderopvang. Het ministerie van SZW werkt aan een tijdelijke subsidieregeling voor werkgevers, met de beoogde startdatum in april. Meer informatie lees je hier.

Subsidies
Delen:  

Opleidingsfonds wijkverpleging
ActiZ, Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) richten in 2024 een eenmalig fonds in voor opleiden in de wijkverpleging. De subsidie kan aangevraagd worden tot 16 februari 2024. De te vergoeden kosten betreffen de werkgeverskosten voor het opleiden en begeleiden van leerlingen in de wijkverpleging, inclusief de organisatorische randvoorwaarden op organisatieniveau. Voor meer informatie, zie Opleidingsfonds wijkverpleging.

Tel mee met Taal
Tot en met 29 februari kunnen werkgevers, scholen, bibliotheken en andere organisaties bij Tel mee met Taal subsidie aanvragen voor het verbeteren van de basisvaardigheden van werknemers en ouders. Kijk direct of jouw organisatie hiervoor in aanmerking komt.

Thuisbakker de basis
Delen:  

Heel Holland Bakt is weer van start gegaan. Zorgt dat bij jou ook voor een lekkere trek? Meld je dan nu aan voor de cursus ‘Thuisbakker de basis’. In slechts 5 weken leer je de essentiële vaardigheden en kennis om de lekkerste creaties op tafel te toveren. De eerste groepen zijn al van start gegaan en zijn zeer enthousiast en positief over de cursus. Eerstvolgende startdatum: Woensdag 28 februari 2024.

Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV)
Delen:  

Ontdek de CZO-erkende Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV) opleiding, een essentieel vervolg voor verzorgenden (ig). Gedurende deze opleiding ontwikkel je de vaardigheden om de zorg voor een groep cliënten effectief te coördineren. Een waardevolle stap om de kwaliteit van leven van cliënten te optimaliseren in een aangenaam woon- en leefklimaat.

Startdatum: voorjaar 2024/ duur: 30 weken

Doktersassistent nu ook als werken-leren (BBL)
Delen:  

Aan de slag als doktersassistent? Je kunt in het volwassenenonderwijs bij Firda de mbo-opleiding nu ook als BBL (werken- leren) volgen (2 jaar) als je een werkgever hebt. Heb je die niet dan is het derde leerweg traject wellicht iets voor jou. Meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek en start in september.

Bijscholing Werken met baby's
Delen:  

Door de wet IKK mogen pedagogisch medewerkers vanaf 2025 alleen nog op een babygroep werken met een goedgekeurde en afgeronde bijscholing op het gebied van baby’s. Heb je medewerkers die zich nog moeten kwalificeren? Check dan de bijscholing Werken met baby's (10 dagdelen).

Gezamenlijke actieagenda voor Leven Lang Ontwikkelen (LLO)
Delen:  

Maandag 29 januari is de LLO actieagenda gepresenteerd door de aangesloten kennisinstellingen bij de Universiteit van het Noorden. In de actieagenda wordt beschreven op welke wijze de kennisinstellingen de komende jaren handen en voeten geven aan haar LLO ambitie om de regionale arbeidsmarkt klaar te stomen voor de toekomst. De regionale LLO ambitie staat niet op zichzelf en sluit aan bij het Nationaal Groeifonds Programma LLO Katalysator en de oproep van de SER aan het nieuwe kabinet om structureel te investeren in LLO.

Open bedrijvendag Súdwest Fryslân
Delen:  

Op 9 maart a.s. openen diverse bedrijven de deuren om jou kennis te laten maken met de bedrijven tijdens het event ''Open bedrijvendag Súdwest Fryslân''. Verschillende bedrijven, allen met 'Werkgeluk' als verbindende factor, hebben de handen ineengeslagen bij de organisatie van dit event. Ga je zaterdag 9 maart mee op expeditie werkgeluk? Dan loop jij straks met een toffe LinkedIn profielfoto, nuttige informatie van Firda voor Volwassenen aangaande je (nieuwe) studie of baan met een up-to-date cv de deur uit! Zet het in je agenda, zaterdag 9 maart van 10.00 tot 16.00 uur aan de Zeilmakersstraat 15 in Sneek. 

Mbo-certificaat Productielogistiek medewerkers DeWulf
Delen:  

‘Enjoy groing’ en ‘leer jezelf het leven door’ kwamen de afgelopen tijd samen. Tijdens de cursus Productielogistiek werden acht medewerkers van DeWulf de afgelopen maanden, in hun eigen werkomgeving, geschoold door docenten van Firda. Tijdens de cursus leerden de medewerkers van de afdelingen Supply chain, Logistiek en Productie de nut en noodzaak van diverse logistieke processen. De praktijkopdrachten werden op de werkvloer gemaakt. Met trots kunnen we zeggen dat alle deelnemers voor het afsluitende examen zijn geslaagd. Tijdens een feestelijke afsluiting ontvingen de medewerkers het mbo-certificaat Productielogistiek. Inmiddels is de tweede groep medewerkers van deWulf gestart met de cursus. Heb je interesse in de cursus productielogistiek voor jezelf of jouw medewerkers? Neem dan contact op met Mèlanie Grijpstra, opleidingsadviseur bij Firda voor Volwassenen via volwassenen@firda.nl.

Maak kennis met de volgende opleidingen en cursussen
Delen:  
Opleidingen / cursussen Start Duur Locatie
Carrousel verpleegtechnische vaardigheden 21 maart 2024 1 dagdeel Leeuwarden
Doktersassistent BBL en derde leerweg 12 september 2024 1,5 - 2 jaar Leeuwarden
Digitale vaardigheden voor zorgmedewerkers     nader te bepalen 1 dagdeel Drachten
Specialist leesbevordering voorjaar 2024 16 weken Leeuwarden
Frezen elk moment verschillend Drachten
BMBE-lassen elk moment verschillend meerdere locaties
Schipper binnenvaart theorie meerdere momenten   combi: 21 dagen    Urk
Toeleiding tot Herregistratie BIG april 10 weken Leeuwarden
Homepage Aanmelden nieuwsbrief Disclaimer