Homepage Contact Archief
Nieuwsbriefarchief  
Beste heer/mevrouw,

Blijf via deze nieuwsbrief goed op de hoogte van de ontwikkelingen in het beroepsonderwijs voor volwassenen.

Met vriendelijke groet,
Firda voor Volwassenen
In deze uitgave:

25 jaar volwassenenonderwijs
Terugblik eerste Firda Open Dag
Firda en Zorggroep Oude en Nieuwe Land werken samen aan meer goed geschoolde zorgmedewerkers
Thuisbakker de basis
Firda onderstreept ambities in gelijke kansen door inclusief onderwijs
Van een uitkering naar een baan in het MCL
Opleiding Doktersassistent mbo 4
Diplomering Helpende Zorg en Welzijn mbo 2 met Friese Poort én Firda diploma's
Opleiding Instructeur mbo 4
Werkbezoek Royal
Subsidie Tel mee met Taal
Certificatencarrousel Zorg & Welzijn
Terugblik op het jaar 2023
Maak kennis met de volgende opleidingen en cursussen
Bereikbaarheid Kerstvakantie
25 jaar volwassenenonderwijs
Delen:  

Niet 5, niet 15, maar wél 25 jaar volwassenenonderwijs! Het mag dan misschien symbool staan voor een zilveren jubileum, maar wij noemen het graag goud. En dat wordt mede mogelijk gemaakt door onze ongelooflijke studenten, toegewijde docenten en fantastische collega's.

Jullie toewijding heeft Firda voor Volwassenen gemaakt tot wat het vandaag is - een plek van inspiratie, kennis en persoonlijke groei! Dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze geweldige reis. Op naar nog eens 25 jaar vol bruisende energie, innovatie en levensveranderende ervaringen! Bekijk hier de video en blik met ons terug én vooruit.

Terugblik eerste Firda Open Dag
Delen:  

Op donderdag 16 november was de allereerste Firda Open Dag, voor zowel het reguliere als het volwassenenonderwijs. Bezoekers kregen de kans om het brede opleidingsaanbod van Firda te verkennen. Van technische vakken tot creatieve beroepen en van uiterlijke verzorging tot de horeca. Op diverse mbo-colleges stonden docenten en mensen uit het werkveld klaar om vragen te beantwoorden. Op elk mbo-college waren diverse, leuke activiteiten te doen. Zo kon je boogschieten in Heerenveen en op Urk kon je een kijkje nemen in een indrukwekkende scheepvaart simulator. Kortom: voor ieder wat wils.

We kijken terug op een geslaagde organisatie en veel enthousiaste bezoekers, die we hopelijk volgend jaar mogen verwelkomen bij Firda! Heb je de Open Dag gemist? Niet getreurd, we zien je graag op onze volgende Open Dag op vrijdag 26 januari op één van onze locaties of op zaterdag 27 januari op Urk. 

Firda en Zorggroep Oude en Nieuwe Land werken samen aan meer goed geschoolde zorgmedewerkers
Delen:  

Hoe houden we voldoende goed opgeleid personeel voor de zorg? Deze vraag hebben Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) en Firda gezamenlijk opgepakt. Het resultaat is een flexibel ‘certificatencarrousel’ voor het volwassenenonderwijs. Speciaal bestemd voor mensen die graag in de sector Zorg en Welzijn willen werken
en een alternatief zoeken voor een volledige mbo-opleiding. Kwalitatief goed opgeleide medewerkers kunnen zo snel aan de slag. Interesse? In november stelt ZONL tien vacatures open voor mensen die erkende certificaten op mbo-niveau 3 willen behalen en bij ZONL willen werken. Loopt de pilot goed, dan verwachten we in de toekomst vier instroommomenten per jaar. Heb je interesse? Stuur een mail naar opleidingen@zorggroep-onl.nl. Het hele artikel over de samenwerking lees je op onze website.

Thuisbakker de basis
Delen:  

Word jij een echte thuisbakker? Tijdens de nieuwe cursus Thuisbakker de basis, leer in vijf avonden de basisvaardigheden van banketbakken en je dompelt jezelf onder in de wereld van zoete lekkernijen. Ook leer je diverse patisserieproducten te maken.

Smaakt dit naar meer? Wacht dan niet te lang en meld je aan. De eerste groep start begin februari in Leeuwarden. 

Firda onderstreept ambities in gelijke kansen door inclusief onderwijs
Delen:  

Firda wil door een inclusieve aanpak van het onderwijs bijdragen aan gelijke kansen van álle studenten en medewerkers. Thiska Portena, directeur van het Expertisecentrum Studenten Services, heeft deze ambitie donderdag in Den Haag bekrachtigd door het ondertekenen van de nationale ‘intentieverklaring VN-verdrag Handicap.’ Hiermee treedt Firda toe tot de landelijke werkgroep van mbo-instellingen die hierin kennis delen en samen optrekken.

Van een uitkering naar een baan in het MCL
Delen:  

Het afgelopen jaar heeft Fryslân Werkt samen met het Medisch Centrum Leeuwarden een groep uitkeringsgerechtigden opgeleid tot facilitair medewerker. Een gevarieerde groep met enthousiaste deelnemers begon in november 2022 aan een traject bij Firda voor Volwassenen, waarin ze een dag per week theorieles kregen en 2-3 dagen per week aan het werk waren in het MCL. Meer informatie over dit samenwerkingstraject en de ervaringen van de deelnemers lees je op de website van Fryslân werkt

Opleiding Doktersassistent mbo 4
Delen:  

Wil jij de schakel zijn tussen patiënt en zorgverlener én daarnaast alles te weten komen over ziektes, behandelingen en medicijnen? Dan is de opleiding Doktersassistent mbo 4 iets voor jou. Je wordt opgeleid binnen 1,5 tot 2 jaar en je krijgt les in zowel theorie als praktijk, waardoor je gelijk ervaring opdoet.

Dus wil jij van onschatbare waarde zijn binnen de zorg? Meld je dan snel aan voor de opleiding tot doktersassistent. Op 25 januari start het traject in Leeuwarden. 

Diplomering Helpende Zorg en Welzijn mbo 2 met Friese Poort én Firda diploma's
Delen:  

Op vrijdag 17 november mochten maar liefst zestien studenten van de opleiding Zorg en Welzijn mbo 2 hun diploma in ontvangst nemen! Leuk om te weten: de studenten die vóór de zomer afstudeerden ontvingen nog het 'oude' Friese Poort diploma en de studenten die ná de zomer klaar waren met de opleiding, ontvingen een Firda diploma. Namens Firda voor Volwassenen: gefeliciteerd en succes met jullie verdere loopbaan in de zorg!

Ook geïnteresseerd in een baan als helpende in de zorg? Op onze website lees je alles over deze opleiding.

Opleiding Instructeur mbo 4
Delen:  

Lijkt het je leuk om op een school te werken en aan de slag te gaan met mbo-studenten? Dan is de opleiding instructeur mbo 4 misschien iets voor jou. Als instructeur werk je met (groepen) studenten die je helpt met instructies, les geeft en daarnaast intensief begeleidt. Voor deze werkzaamheden heb je pedagogische en didactische kennis en vaardigheden nodig. Deze vaardigheden leer je tijdens de eenjarige opleiding. Deze gaat in januari van start in Leeuwarden.

Heb je interesse in de opleiding instructeur mbo 4? Meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden, vind je hier: Instructeur mbo 4.

Werkbezoek Royal
Delen:  

Op vrijdag 1 december is een groep studenten van Firda op werkbezoek geweest bij werk- en leerbedrijf Royal, locatie Waadhoeke. Hier werken vijf enthousiaste studenten onder begeleiding van een docent aan het behalen van het mbo 2 certificaat ‘Basisvaardigheden Metaalbewerken’. Ze werken in 20 weken toe naar dit certificaat. Na het afronden van het eindwerkstuk ontvangt deze groep studenten in februari 2024 hun certificaat.

Door het maatwerktraject is er een mooie, nieuwe samenwerking ontstaan tussen werk- en leerbedrijf Royal locatie Waadhoek', Servicepunt Techniek Noord (SPT) en Firda.

 

Subsidie Tel mee met Taal
Delen:  

1 januari tot en met 29 februari 2024
Ook in 2024 kun je als werkgever weer subsidie aanvragen om te investeren in scholing met betrekking tot basisvaardigheden van je werknemers. Dit moet leiden tot een betere taalvaardigheid, rekenvaardigheid en/of betere digitale vaardigheden van jouw werknemers. Belangrijk: je mag de subsidie alleen inzetten voor werknemers met een taal- en rekenniveau lager dan 2F of digitale vaardigheden op een niveau lager dan het basisniveau 2. De subsidie bedraagt maximaal 67% van de subsidiabele kosten. Meer info lees je op de website van Tel mee met Taal.

Certificatencarrousel Zorg & Welzijn
Delen:  

Afgelopen schooljaar zijn we gestart met een flexibel certificatencarrousel Zorg & Welzijn voor het volwassenenonderwijs. Dit opleidingstraject is bedoeld voor mensen die graag in de sector zorg & welzijn willen werken en een alternatief zoeken voor een volledige mbo-opleiding. Kwalitatief goed opgeleide medewerkers kunnen zo snel aan de slag. Door middel van dit leertraject heeft de volwassen student de mogelijkheid om op een flexibele manier een mbo-certificaat te behalen. In de route bieden we zowel leereenheden als keuzedeelcertificaten aan die in het werkveld Z&W veel gevraagd worden. Het traject biedt de studenten de vrijheid om op diverse momenten te starten en uit te stromen zodra het traject is afgerond.

Het certificatencarrousel werkt op abonnementsbasis. Afhankelijk van het gekozen mbo-certificaat start je met een traject van tien weken. Vervolgens kan het abonnement per vijf weken worden verlengd. 

Terugblik op het jaar 2023
Delen:  

De Kerstdagen staan voor de deur. Een mooi moment om stil te staan bij het jaar 2023. Voor Firda voor Volwassenen heeft dit jaar in het teken gestaan van de arbeidsmarktopgaves die spelen in onze regio. Tegelijkertijd zien we dat er een tekort aan vakmensen is om deze ambities waar te maken. Ook zien we dat er nog mensen aan de kant staan die moeite hebben om de veranderende arbeidsmarkt bij te benen of die nieuw in Nederland zijn en zich nog moeten ontwikkelen om de aansluiting te vinden in de Nederlandse samenleving. Lees Saskia's terugblik over 2023 verder op onze website.

Maak kennis met de volgende opleidingen en cursussen
Delen:  
Opleidingen / cursussen Start Duur Locatie
Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg mbo 4 januari 2024 2 tot 3 jaar meerdere locaties
Doktersassistent januari 2024 1,5 tot 2 jaar Leeuwarden
Instructeur mbo 4 januari 2024 1 jaar Leeuwarden
Schipper-machinist beperkt werkgebied mbo 2 januari 2024 2 jaar Urk
Stuurman werktuigkundige zeevisvaart SW6 mbo 2 januari 2024 2 jaar Urk
Junior accountmanager mbo 4 januari, april 2024 2 tot 3 jaar Drachten en Leeuwarden
Pedicure februari 2024 30 weken Leeuwarden
Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg mbo 4 februari 2024 2 jaar Sneek
Begeleider maatschappelijke zorg mbo 3 februari 2024 2 jaar Sneek
Voorbereiding op jachtmakelaardij februari 2024 20 weken Sneek

...

Bereikbaarheid Kerstvakantie
Delen:  

Homepage Aanmelden nieuwsbrief Disclaimer