Homepage Contact Archief
Nieuwsbriefarchief  
Beste heer/mevrouw,

Blijf via deze nieuwsbrief goed op de hoogte van de ontwikkelingen in het beroepsonderwijs voor volwassenen.

Met vriendelijke groet,
Firda voor Volwassenen
In deze uitgave:

Firda voor Volwassenen
Eerste Firda diploma’s in ontvangst genomen
Open dag 16 en 18 november
Noordelijke werkconferentie Skills 19 september
Spiekr en Firda blijven samenwerken
Start post-mbo Gespecialiseerd Revalidatie Zorg in Lelystad
Mbo-certificaat Individuele Basiszorg 9 keer uitgereikt
Traject 'Nieuw talent in de zorg' 6 november van start
Laatste tijdvak STAP-budget
Cursus Pedicure
Maak kennis met de volgende opleidingen en cursussen
Firda voor Volwassenen
Delen:  

Op 1 augustus was het zover: ROC Friese Poort en het Friesland College gaan samen verder als Firda. Waar het bestuur al vanaf 1 januari gezamenlijk werd opgepakt, worden nu ook alle opleidingen en cursussen gezamenlijk aangeboden. Het volwassenenaanbod van Friesland College en ROC Friese Poort wordt vanaf augustus aangeboden via Firda voor Volwassenen. Ook onze nieuwsbrief is in een nieuw jasje gestoken. Ontdek alle opleidingen en cursussen binnen het volwassenenonderwijs.

Eerste Firda diploma’s in ontvangst genomen
Delen:  

De eerste Firda diploma’s zijn de deur uit. Wat een feest! Ook het felbegeerde papiertje heeft een Firda-metamorfose ondergaan. Aan 34 de studenten van de opleiding Klantmedewerker bancaire diensten/verzekeringen - die vanuit de Rabobank een verkorte mbo-opleiding volgen - de eer om de gloednieuwe diploma’s als eerste groep te ontvangen.

Open dag 16 en 18 november
Delen:  

Ben je benieuwd hoe het is om bij het volwassenenonderwijs van Firda een opleiding of cursus te volgen? Op donderdag 16 november staan we van 15.00 tot 20.00 uur klaar om je te verwelkomen op de open dag op verschillende locaties. Op locatie Urk ben je welkom op zaterdag 18 november, tussen 09.30 en 12.30 uur. Ben je nieuwsgierig naar het lesprogramma of naar hoe je een stageplaats regelt? Krijg antwoord op deze of andere vragen tijdens de open dag.

Noordelijke werkconferentie Skills 19 september
Delen:  

Op 19 september vond de Noordelijke werkconferentie Skills plaats. De bijeenkomst draaide om 'skills' in het onderwijs, met collega's die initiatieven en ideeën deelden. Janneke Voltman, landelijk programmamanager Skills bij SBB, presenteerde CompetentNL, een AI-ondersteunde skillstaal die verschillende vaardigheden verbindt die binnenkort voor iedereen beschikbaar is. De nadruk lag op het vergroten van het bewustzijn rondom skills bij werkgevers, werkzoekenden, onderwijs en studenten. Vijf projecten werden gepitcht, alle gericht op het verminderen van de arbeidsmarktmismatch. In tafelgesprekken benadrukten deelnemers het belang van loopbaanbegeleiding, maatwerk en de veranderende rol van docenten. Het volledige artikel staat op onze website.

Spiekr en Firda blijven samenwerken
Delen:  

De samenwerking tussen Spiekr en het Friesland College gaat over naar Firda voor Volwassenen. Gezamenlijk blijven Firda voor Volwassenen en Spiekr zich inzetten om medewerkers in de kinderopvang van nul tot twaalf jaar te professionaliseren. De branche heeft te maken met verschillende uitdagingen. Zo wordt de regelgeving steeds complexer, houdt het personeelstekort aan en blijven politieke keuzes invloed hebben op de kinderopvang. Op onze website is het hele artikel te lezen over de samenwerking. 

Start post-mbo Gespecialiseerd Revalidatie Zorg in Lelystad
Delen:  

Ben jij een gedreven verzorgende of verpleegkundige in de geriatrische revalidatie en wil je hogerop? Ontdek de post-mbo-opleiding Gespecialiseerd Revalidatie Zorg (GRZ)! Deze CZO-erkende opleiding opent deuren naar nieuwe kansen in jouw carrière. Samen met Landstede Groei Opleidingen starten we binnen het volwassenenonderwijs van Firda in november in Lelystad. 

Is dit jouw volgende stap? Ontdek meer over deze opleiding en meld je aan om verder te groeien!

Mbo-certificaat Individuele Basiszorg 9 keer uitgereikt
Delen:  

Bij Hof en Hiem mochten negen deelnemers hun mbo-certificaat Individuele basiszorg verlenen in ontvangst nemen. Dit certificaat is onderdeel van de kwalificatie Helpende Zorg en Welzijn. Deze zeer kundige woonassistenten hebben dit verdiepingstraject feestelijk afgerond. Hun kennis en vaardigheden zetten ze in bij de ondersteuning aan cliënten bij persoonlijke zorg en Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). Heel mooi om te zien en te horen hoe waardevol de scholing is in hun werk. 

Traject 'Nieuw talent in de zorg' 6 november van start
Delen:  

Op 6 november start het traject 'Nieuw talent in de zorg'. Binnen dit traject lopen studenten stage en maken ze kennis met het werkveld. Na het voltooien van het traject ontvangt de student een mbo-certificaat, waarna je van start kan met het BBL-traject. 20 september begon de voorbereiding voor 30 potentiële deelnemers op het UWV kantoor in Leeuwarden. Hier werd kennisgemaakt met verschillende werkgevers in de zorg.  Waarna in november kan worden gestart met de stages bij de werkgevers. Alle informatie over het traject is te vinden op de website van Fryslân Werkt.

Laatste tijdvak STAP-budget
Delen:  

In 2024 stopt het STAP-budget. Woensdag 15 november 2023 is de laatste keer dat het STAP-budget aangevraagd kan worden bij het UWV. Je aanmelding dient uiterlijk 8 november bij ons binnen te zijn. De startdatum voor de scholing moet tussen 13 december 2023 en 15 april 2024 liggen. Voor dit aanvraagtijdvak is 10 miljoen euro beschikbaar. Meer informatie over het aanmelden voor het STAP-budget vind je op onze website.

Cursus Pedicure
Delen:  

In de nieuwe cursus tot pedicure leer je een pedicurebehandeling uit te voeren. Op basis van deze gegevens leer je om een pedicurebehandeling vorm te geven. Tijdens de cursus komen verschillende vaardigheden aan bod, waarbij de bijbehorende theorie wordt gekoppeld aan de praktijk. Naast het aanleren van de praktische vaardigheden en theoretische kennis die nodig is om een pedicurebehandeling uit te voeren, leer je ook ondernemersvaardigheden. De cursus Pedicure duurt start in februari 2024 en duurt dertig weken. Je sluit dit traject af met een branchecertificaat. Meer informatie over pedicure vind je op onze website.

Maak kennis met de volgende opleidingen en cursussen
Delen:  

Opleidingen/ cursussen

Start

Duur

Locatie

Pedicure

 Februari 2024

 30 weken

 Leeuwarden

Skin en Care

 Oktober 2024

 30 weken

 Leeuwarden

Omscholing SW5/6 naar SMBW tot 200 mijl mbo 2  7 september 2024  18 weken

 Urk

Omscholing SW5/6 naar SMBW tot 24 mijl mbo 2  Nader te bepalen  16 weken   Urk 
Voorbereiding op jachtmakelaardij  12 februari 2024  20 weken  Sneek 
Gespecialiseerd verzorgende psychogeriaterie (GVP)  November 2023  10 maanden  Leeuwarden
Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg mbo 4  Januari 2024  2 tot 3 jaar  Meerdere locaties 
Homepage Aanmelden nieuwsbrief Disclaimer